Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve tatlı bir binada olmalı, tatlıca bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birçok kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime amade sarmak içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ülkü gönen değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet onat ve içilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir zat bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen ayırtı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en yavuz boy bos bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde averaj 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı için makul bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca ziyade alev değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri tedarik etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz güçlü gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in geceli gündüzlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en yavuz opsiyon olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde güçlü gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.